Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri tarafından yayınlanan sorun odaklı belge

Mart 2016

Avrupa Konseyi dahilinde, Rusya Federasyonu’na bağlı Çeçen Cumhuryeti “zorla kaybetme felaketinden en çok etkilenen” ülke kabul edilmektedir. Çeçenya’da halen sayıları 5.000’e varan kişinin akıbeti bilinmemektedir. Dağıstan ve İnguşetya da bugün de işlenmeye devam eden zorla kaybetmelerden şiddetli biçimde etkilenmiştir. Cezasızlık yaygındır. Kayıp kişilerin ve zorla kaybetme mağdurlarının aileleri, ve aynı zamanda insan hakları savunucuları ve avukatlar tacizle karşı karşıya kalmıştır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Rusya Federasyonu’nu, diğer maddelerin yanı sıra, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (ECHR) 2. Maddesi (yaşam hakkı), 3. Maddesi (işkence yasağı), 5. Maddesi (kişisel özgürlük ve güvenlik hakkı) ve 13. Maddesi’ni (etkili başvuru hakkı) ihlal etmekten sorumlu tutan birçok karar almıştır. Mahkeme, Rusya Federasyonu’nu, emniyet yetkililerinin bir zorla kaybetmenin işlenmesinde doğrudan dahlinin saptanmasının mümkün olamadığı vakalarda da, devletin bu tür olaylarda etkili bir cezai soruşturma gerçekleştirmesi gerektiğini savunarak, Sözleşme dahilindeki yükümlülüklerini ihlal etmekten sorumlu tutmuştur. Kayda değer herhangi bir ilerleme görülmemiştir, ve Mahkeme’nin kararlarının uygulanma düzeyi ya düşüktür, ya da hiç uygulanmamaktadır. İlgili raporlarda “yetkililerin Mahkeme’nin başvuru sahibine ödenmek üzere saptadığı tazminatı ödemekle yetindiği, failleri kovuşturmak ve bu tür eylemlerin tekrarını engellemek için hiçbir şey, veya neredeyse hiçbir şey yapılmadığı” kayda geçmiştir.

2 Kasım 2006’da, WGEID Rusya Federasyonu’na bir ziyaret gerçekleştirmek üzere davet talep etti. Resmi hatırlatmalara rağmen, Ekim 2015 itibarıyla olumlu bir yanıt alınmış değil.

Raporun devamını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

PDF olarak indirin>>>

August 2016, Human Rights Watch

"Now when I think back to the war, …we were not as frightened as now. Fear of a bomb, fear of a bullet–it’s something we could live with…. But this … utter humiliation–I just cannot deal with it, I’m ashamed of myself. Every day, they take away another piece of my dignity…. It’s like always walking a mine field, always…waiting for them to drag you away."

-Resident of Chechnya, July 2016

Raporun devamını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

PDF olarak indirin>>>

Raporun Türkçe özetini aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

PDF olarak indirin>>>

YETKİLİLER VE MUHALEFET ARASINDAKİ ÇATIŞMANIN İNSAN HAKLARI DURUMU ÜZERİNE ETKİLERİ
Prof. Dr. Oktay F. Tanrısever

Mart 2017

Bu rapor, Birleşik Krallık Büyükelçiliği tarafından desteklenen ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü (GİGM) ile işbirliği içerisinde Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından uygulanan “Türkiye’de Sürdürülebilir İltica Kapasitelerinin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Projesi (ASCAP)” kapsamında, Mart 2017 tarihi itibariyle mevcut insan hakları durumu konusunda bilgi sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Rapordaki bilgiler ICMPD, GİGM veya Birleşik Krallık Büyükelçiliği’nin görüşlerini yansıttığı şeklinde yorumlanamaz ve herhangi bir siyasi iddiası bulunmamaktadır.

Raporun devamını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

PDF olarak indirin>>>

EASO
Menşe Ülke Bilgi Raporu

Rusya Federasyonu Devlet Koruma Aktörleri

Mart 2017

Bu rapor Teşekkür kısmında ortak yazarlar olarak belirtilen MÜB birimleri ve iltica ofisleri Menşe Ülke Bilgisi (MÜB) uzmanları tarafından Avrupa İltica Destek Ofisi (EASO) tasarlanmıştır.

Bu raporun amacı Rusya Federasyonu'nun Devlet koruma aktörleri olarak adalet ve güvenlik sektörlerindeki yönetim işlevselliğine bir genel bakış sunmaktır. Raporun birincil odağı bir vatandaş açısından kilit önem taşıyan devlet işlevleri, yani bireyin haklarını kullanmasını güvence altına alan resmi kuruluşlardır. Bu bağlamda sivil adalet ve güvenlik sistemleri, polis kuvvetleri, savcılık ve mahkemeler, devlet araştırma komitesi ve ombudsman kuruluşu (İnsan Hakları Komiseri) merkezi aktörler olarak tespit edilmiştir.

Raporun devamını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

PDF olarak indirin>>>

İSLAM, İSYAN, İSYANLA MÜCADELE

Avrupa Raporu N°221 -19 Ekim 2012

Kuzey Kafkaslardaki silahlı çatışma bugün Avrupa’da en şiddetli çatışmadadır. Şeriata (İslam hukuku) dayalı bir bölgesel siyasi birim arayışında olan isyancılar Rusya resmi görevlilerine ve güvenlik güçlerine saldırmaktadır. Rusya görevlileri şu ana kadar diyalog için çok az bir boşluk bırakan, güvenlik açısından kapsamlı bir hazır bulunma ile isyanı ortadan kaldırma üzerine yoğunlaşmıştı. Bu politika başarılı olurken, 2012 Eylül ayı boyunca hayatını kaybeden isyancı, güvenlik güçleri mensupları ve sivil vatandaş sayısı yaklaşık 574 oldu. Moskova’dan olabildiğince uzakta neredeyse her gün çatışmalar meydana gelmektedir.

Raporun devamını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

PDF olarak indirin>>>

EASO
Menşe Ülke Bilgi Raporu

Rusya Federasyonu
Rusya'daki Çeçenlerin Durumu

Ağustos 2018

İnsan hakları savunucuları ile basına göre; Çeçenistan'dan göç etme sebepleri arasında yetkililer tarafından uygulanan baskı, ekonomik nedenler, kan davaları, kalitesiz sağlık hizmetleri, aile içi şiddet ve dini nedenlerle taciz gibi faktörler yer almaktadır. Uluslararası Kriz Grubu'nun (International Crisis Group) bir temsilcisine göre; Çeçenistan'da birçok kişi gayriresmî sektörde çalışırken, çalışmak için diğer bölgelere -Moskova'ya veya petrol sahalarına- gidip eve para gönderen çok sayıda kişi mevcuttur. Hikâyeleri, Aralık 2016 tarihinde Meduza adlı haber sitesinde yayınlanan Çeçenler; öldürülen selefilerle akrabalıkları, cinsel şiddet yoluyla ve sonrasında (şantaj amacıyla kullanılan) çekilen video kaydı ile işkence, bir devlet teşebbüsünde çalışıyor olmalarına rağmen ödeme alamama ve her türlü ihtilafın sert şekilde bastırılması nedeniyle Çeçenistan'dan kaçmak durumunda bırakıldıklarını ifade etmiştir.

Raporun devamını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

PDF olarak indirin>>>

Yönetim, Seçimler, Hukukun Üstünlüğü

Avrupa Raporu N°226 - 6 Eylül 2013

Kuzey Kafkasya'daki silahlı çatışma günümüzde Avrupa'da yaşanan en şiddetli çatışma olmuştur. En az 1.225 kişi 2012'de kurban gitmiştir(700'ü ölü,525'i yaralı) ve 2013'ün ilk altı ayında en az 242 kişi öldürülmüş ve 253 kişi yaralanmıştır. Bu olay Dağıstan, Çeçenya ve İnguşetya'nın en şiddetlisi olmuştur ve Çeçenya'nın durumu 2012'de daha da kötüye gitmiştir. Toprak, idari sınırlar, alan ve kaynaklara ilişkin çözüme kavuşturulamayan tartışmalar etnik ve dini gerilimler, devletin adil siyasi temsil sağlama yetisi, hukukun üstünlüğü, yönetim ve ekonomik büyümenin yanı sıra şiddetin temelinde yatan önemli sebeplerdir. Bölgenin dahili parçalanması ve Rusya Federasyonunun geri kalanı ile yeterince entegre olmayışı bölge sakinlerinin siyasi ve toplumsal dışlanmasına katkı sağlamaktadır.

Raporun devamını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

PDF olarak indirin>>>

ETNİK KÖKEN VE ÇATIŞMA

Avrupa Raporu N°220 - 19 Ekim 2012

Avrupa’nın en ölümcül çatışmaları Rusya’nın Kuzey Kafkasya bölgesinde gerçekleşiyor ve ölümler yakında son bulacak gibi görünmüyor. Devlet, ilk başta Çeçen ayrılıkçılar tarafından çıkarılan şu anda ise Cihat amacı güden direnişçilerin eseri olan Moskova’yla diğer başlıca şehirleri ve birçok Kafkas topluluklarını vuran saldırılara karşılık verdi. Fakat güvenlik odaklı direniş karşıtı stratejisi, esnek ve kapsamlı siyasi yanıt gerektiren etnik, dini siyasi ve ekonomik ihtilaflarla beslenen çatışmaların birçok sebebine hitap etmede yetersiz kaldı. Moskova zorluğun git gide daha çok farkına varıyor ve ancak nihayet on dokuzuncu yüzyılda Rus İmparatorluğuna katılmış olan ve Rus devleti için tarih boyunca sorun çıkarmış bu bölgeyle bütünleşmek için yeni yaklaşımlar deniyor. Dini ve etnik çeşitlilikler, tarihsel deneyim, siyasi bağlılıklar ve istekler arasındaki farklılıklar bölgesel gerginlikleri yatıştırma ve ülkenin geri kalanıyla bütünleştirme çabalarını daha güç hale getiriyor. Bu çoğulculuğu anlamak, farklılıkları daha uzlaşılması zor bir hale getirmek yerine sorun çözümünü destekleyen yasalar çıkarmak ve politika belirlemek adına hayati önem taşıyor.

Raporun devamını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

PDF olarak indirin>>>